30.35 Hemşirelerde öz Bildirime Dayalı Maruz Kalım Degerlendirmesi

Tuesday, April 28, 2009
Sadrivaan A and B (The Hilton Istanbul Hotel )
Yucel Demiral Dokuz Eylül University School of Medicine, Turkey
Alp Ergor, MD, PhD Dokuz Eylül University School of Medicine, Turkey
Hakan Baydur Dokuz Eylül University School of Medicine, Turkey
Gulhan Kaya Dokuz Eylül University School of Medicine, Turkey
Amaç: Bu çalışmanın amacı bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerde öz bildirime dayalı çalışma ortamı maruz kalımın degerlendirilmesidir.

Yöntem: Araştırma Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde çalışan hemşirelerde Şubat 2007-Haziran 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş kesitsel tanımlayıcı bir çalışmadır. Maruz kalım degerlendirmesi için araştırmacılar tarafından geliştirilen ve bir günlük çalışma sürelerinin ne kadarında belirlenmiş olan etmenler ile karşılaşıldıgını sorgulayan form kullanılmıştır. Çözümlemede bulgular sayı, yüzde ve ortalama±standart sapma ile sunulmuştur. Veriler SPSS 11.0 işlenmiş ve çözümlenmiştir.

Bulgular: Araştırmaya %53.1’i sözleşmeli olarak çalışan 228 hemşire katılmıştır. Yaş ortalaması 33±7.1 dir. Hemşirelerin %58.8’i ameliyathane, acil servis ya da yogun bakım ünitelerinde, %31.6’sı yataklı tedavi bölümlerinde, %9.6’sı ayaktan tedavi ya da laboratuarlarda çalışmakta, %88.9’u vardiya çalışması yapmaktadır. Hemşirelerin %48.7’si kronik bir hastalıgı bulundugunu bildirmiştir. Çalışmaya katılan hemşirelerin %64.6’sı toplam çalışma sürelerinin ¼ ünden daha fazlasında gürültüye, %33.6’sı sıcak havaya, %63.3 soguk havaya, %50.9’u iyonize radyasyona, %58.8’i tehlikeli kimyasala maruz kaldıgını bildirmiştir. Hemşirelerin %92.5’i işlerini yaparken çalışma sürelerinin ¼ ünden fazla sürede sürekli ayakta durma pozisyonunda, %14.6’sı sürekli oturma pozisyonunda çalışmakta, %92.3’ü tekrarlayıcı hareketler yapmakta, %91’i pozisyonel zorlanmaya maruz kalmakta %70.3’ü agır kaldırmaktadır. Çalışama sürelerinin ¼ ünden fazla sürede biyolojik materyalle karşılaşanların oranı %94.6, enfekte materyal ile karşılaşanların oranı %86.9’dur. Hemşirelerin %43.7’si hasta veya yakınları tarafından fiziksel şiddete, %72.9’u sözlü şiddete maruz kalmaktadır. Çalışmaya katılan hemşirelerin %12.7’si çalışma arkadaşları ya da üstlerinden fiziksel şiddete, %65.6’sı sözel şiddete maruz kaldıgını bildirmiştir. Sonuç: Hemşireler çok çeşitli ve yogunlukta risklerle karşılaşmaktadır. Saglık çalışanlarında risklerin öz bildirime dayalı degerlendirmesi izlem ve önlem programının geliştirilmesi ve degerlendirilmesinde katılımcı, kullanışlı bir yöntemdir.


Learning Objectives: Describe