30.34 Saglık Okuryazarlık Düzeyi Ve Hasta Hekim Ilıskısının Degerlendirilmesi

Tuesday, April 28, 2009
Sadrivaan A and B (The Hilton Istanbul Hotel )
Meriç Colak Baskent University, Turkey
Fikriye Yılmaz Baskent University
Korkut Ersoy Baskent University
Saglık okuryazarlıgı, kişinin saglıgıyla ilgili bilgileri anlama, tavsiyeleri etkin kullanma,  iyi saglık düzeyini saglama, saglıgı koruyacak bilgilere ve hizmetlere ulaşma yolunu bulma ve kullanabilme becerilerini geliştiren, destekleyen bir kültür oluşturma ve sistemden yararlanma yetenegidir ve temel insanlık hakkı olan bir konuda bilgi edinme, edinilen bilgiyi kullanma hakkına dayanmaktadır. ve sosyal becerilerin artması yönünde destekleyici bir araçtır.

Çalışmanın amacı saglık hizmeti almış kişilerin saglık okuryazarlıgı düzeylerinin belirlenmesi, doktor-hasta iletişimi konusundaki düşüncelerinin saptanması ve bu sonuçların ilişkilendirilerek saglık okuryazarlıgı düzeyinin doktor-hasta iletişimi derecesine etkisinin belirlenmesidir.

Araştırma kesitsel türde tanımlayıcı saha çalışması olup, Ankara Altındag 2 Nolu, Altındag Aydınlıkevler ve Batıkent-Ergazi Saglık Ocaklarından saglık hizmeti almış 356,  Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesinden saglık hizmeti almış 344 poliklinik hastası ve Başkent Üniversitesi Mediko Sosyal Ögrenci Saglık Merkezi’nden saglık hizmeti almış 205 akademik, idari personel ile ögrenciler olmak üzere toplam 905 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın verileri yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanan anket ile elde edilmiştir. Bazı bulgulara göre, hasta hekim ilişkisinde özel hastaneler ile saglık ocaklarına başvuranların hasta hekim ilişkisi ile ilgili sorulara verilen cevapların ortalama skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuş, özel hastaneden saglık hizmeti alan kişiler hasta hekim ilişkisi yönünde daha olumlu düşünmektedirler. saglık okuryazarlık düzeylerine ait soruların ortalama karşılaştırılmalarında ise anlamlı farklılık bulunamamıştır. Erkekler kadınlara göre saglık okuryazarlık durumlarını daha olumlu degerlendirmişlerdir. Hasta hekim ilişkisinde cinsiyetler arası farklılık anlamlı bulunmamıştır. Yaş gruplarına göre saglık okuryazarlık düzeylerinde anlamlı farklılık belirlenmiştir. Yaş ilerledikçe saglık okuryazarlıklarında anlamlı bir düşüş gözlenmiştir.Bireylerin, saglık okuryazarlıgı hakkında bilinçlenmesine yönelik egitim programlarına gerekli önem verilmeli ve saglıgı geliştirici politikalar düzenlenmelidir. Hasta ve doktor arasındaki ilişkilerin anlaşılır hale getirilmesi de programlar kapsamına alınmalıdır.


Learning Objectives: Kiþilerin Saðlýk OkyazarlýklarýnýnBelirlenmesi Saðlýk Okuryazarlýklarýný etkileyen faktörlerin ortaya konulmasý Saðlýk okuryazarlýk düzeyi ile hasta hekim iliþkisinin deðerlendirilmesi