30.31 Samsun'da Lise Ögrencilerinin Fiziksel Siddete Maruziyetinin Degerlendirilmesi

Tuesday, April 28, 2009
Sadrivaan A and B (The Hilton Istanbul Hotel )
Ahmet Tevfik Sunter Ondokuz Mayis University School of Medicine, Turkey
Sevgi Canbaz Ondokuz Mayis University School of Medicine, Turkey
Sennur Dabak Ondokuz Mayis University School of Medicine, Turkey
Cihad Dundar Ondokuz Mayis University School of Medicine, Turkey
Yildiz Peksen Ondokuz Mayis University School of Medicine, Turkey
Amaç: Bu çalismanin amaci Samsun il merkezindeki lise ögrencilerinin gerek aile içinde gerekse de toplumda fiziksel siddete maruziyet durumlarini saptamaktir.

Gereç ve Yöntem: 01 Ekim- 30 Kasim 2005 tarihlerinde Samsun il merkezinde gerçeklestirilen kesitsel çalismaya, seçilen 10 liseden 1415 ögrenci (753 kiz, 662 erkek) katilmistir. Katilimcilara, arastirmacilar tarafindan düzenlenen ve sosyodemografik özelliklerle birlikte aile içinde ve toplumda fiziksel siddete maruz kalip kalmadiklarini, kalmislarsa siddetin nedenini, kim tarafindan ve nasil uygulandigini sorgulayan 32 soruluk bir anket formu verilmis ve kendilerinin doldurmalari istenmistir.

Bulgular: Katilimcilardan 102 (%7.2)’si (26 kiz, 76 erkek) aile içinde veya toplumda fiziksel siddete ugradiklarini belirtmislerdir. Fiziksel siddete ugrayanlarin 44 (%43.1)’ü sadece aile içinde, 19 (%18.6)’u sadece toplumda, 39 (%38.2)’u da hem aile içinde hem de toplumda siddete maruz kaldiklarini ifade etmislerdir. Siddete maruziyet riski erkeklerde kizlara göre 3.6 kat daha fazla bulunmustur. [ X2=33.9, sd=1, p<0.001, OR=3.6 (2.2< OR <5.9)]. Aile içi siddetin gerekçesi olarak en sik “söz dinlememe” (%21.7) bildirilirken, siddetin en fazla babalar tarafindan uygulandigi (%44.4) ve en sik kullanilan siddet uygulama yönteminin de “tokat atma” (%41.0) oldugu ifade edilmistir. Toplumda maruz kalinan siddetin gerekçesi konusunda en sik “sebepsiz” (%36.2) ifadesi kullanilirken, en fazla siddetin arkadaslar tarafindan uygulandigi (%37.9) ve en sik kullanilan siddet yönteminin de “yumruk atma” (%26.9) oldugu ifade edilmistir.

Sonuç: Elde edilen bulgular isiginda, gerek aile içi gerekse de toplumsal siddetin çalismanin hedef grubu olan lise ögrencileri için önemli bir sorun oldugu düsünülmektedir. Ögrencilerin fiziksel siddet ve onun olumsuz sonuçlarindan korunmalari amaciyla basta ebeveynler ve ögrencilerin kendileri olmak üzere, toplumun bütün kesimlerine sorunlarin diyalog yoluyla çözümlenmesi konusunda egitim programlarinin düzenlenmesinin, egitim programlarinin yani sira kisileri siddet uygulamaktan alikoyacak yasal düzenlemelerin yapilmasinin ve uygulamada gerekli özenin gösterilmesinin siddetin önlenmesinde yararli olacagi  düsünülmektedir.


Learning Objectives: 1.Lise ögrencilerinin fiziksel siddete maruziyet durumlarini saptamak