Ergenler çiftler arası þiddet açısından önemli bir risk grubudur. Bu çalıþma lise ögrencileri arasında çiftler arası þiddetin kabul düzeyini, çıkma iliþkilerinde þiddet deneyimlerini saptamak ve iliþkili faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıþtır
Yöntem:
Araþtırma kesitsel niteliktedir. Örneklem, Malatya ili merkezindeki altı liseden tabakalı rast gele seçilen 551 ögrenciden oluþmaktadır. Veriler sınıflarda gözlem altında anket uygulanarak toplanmıþtır. Foshee ve arkadaþları (1992) tarafından geliþtirilen Çiftler Arası Þiddeti Kabul Ölçegi uygulanmıþtır. Ölçek; "çiftler arasında þiddetin genel kabulü", "erkeklerin kız arkadaþlarına þiddet uygulamalarının kabulü" ve "kızların erkek arkadaþlarına þiddet uygulamalarının kabulü" þeklinde üç alt birimden oluþmaktadır. Genel kabul minimum 5-maximum 20, erkegin kıza ve kızın erkege þiddet uygulamasının kabulü minimum 3-maximum 12 puan üzerinden degerlendirilmiþtir. Veriler SPSS 14.0 programında analiz edilmiþtir.
Bulgular:
Araþtırma kapsamına giren ögrencilerin %50.1’i kız, %49.9’u erkektir. "Çiftler arasında þiddetin genel kabulü", "erkeklerin kız arkadaþlarına þiddet uygulamalarının kabulü" ve "kızların erkek arkadaþlarına þiddet uygulamalarının kabulü" ortalama puanları sırasıyla 9.5±0.2, 5.9±0.1 ve 6.1±0.1'dir. Erkek ögrenciler arasında "Çiftler arasında þiddetin genel kabulü" (10.7) (p<0.05) ve "Erkeklerin kız arkadaþlarına þiddet uygulamalarının kabulü" daha yüksektir (7.0) (p<0.05). Þiddetin genel kabulü annenin egitim düzeyinin yükselmesiyle azalmakta, ailenin gelirinin düþmesiyle birlikte artmaktadır (p<0.05). Ekonomik durumu kötü aileden gelen ögrencilerde kızın erkege þiddet uygulamasının kabulü daha düþük düzeydeydi. Çocuklugundan beri anne-babası tarafından dövüldügünü ve anne-babasının birbirlerine þiddet uyguladıgını belirtenlerde þiddetin kabulü belirgin olarak yüksektir (p<0.05). Ögrencilerin % 23.8’i karþı cinsten biriyle çıktıgını belirtmiþtir. Çıkma deneyimi yaþayan ögrencilerin %6.1’i arkadaþından þiddet gördügünü, % 11.5’i þiddet uyguladıgını belirtmiþtir. Þiddet uygulama erkek ögrenciler tarafından (%16.3) daha fazla bildirilmiþtir (p<0.05). Anneleri okuma yazma bilmeyen ögrenciler daha fazla þiddet gördüklerini (%21.1) belirtmiþtir (p<0.05).
Sonuç:
Araþtırma sonuçları Malatya il merkezindeki lise ögrencileri arasında çiftler arasında þiddetin kabul edildigini ve yaþandıgını göstermektedir. Þiddetin kabulünün ailenin sosyoekonomik durumuyla iliþkili oldugu saptanmıþtır. Bulgular ailede baþlayan olumsuz kültürlenmenin sonuçlarını yansıtması açısından çarpıcıdır.
Learning Objectives: 1. Ergenlerdeki çýkma iliþkisi ilerdeki kadýn erkek iliþkilerinde þiddet uygylamada belirleyici olabilir. 2. Türkiye'de ergenlerin flört iliþkisine dair araþtýrma sayýsý kýsýtlýdýr. 3. Bu çalýþma lise çaðýndaki ergenlerin çýkma þiddetini az da olsa kabul ettiklerini göstermektedir. 4.Bu çalýþmada ergenlerde þiddetin kabulünün sosyo ekonomik düzeyle iliþkili olduðu görülmüþtür.