30.29 ÝÇME Sularinda Laktozu Fermente Etmeyen Gram NegatÝF BakterÝLERÝN VarliÐININ AraÞTIRILMASI

Tuesday, April 28, 2009
Sadrivaan A and B (The Hilton Istanbul Hotel )
Hanifi KÖrkoca Saglık Bakanlıgı, Turkey
İÇME SULARINDA LAKTOZU FERMENTE ETMEYEN GRAM NEGATİF BAKTERİLERİN VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI

 

 

 Hanifi KÖRKOCA1, Kamil EKİCİ2, Yasemin BAYRAM3, Nülifer ERDOĞAN1
(1)Van İl Halk Saglıgı Laboratuar Müdürlügü, Van
(2) Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Van
 (3) Van Egitim ve Araştırma Hastanesi, Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Van

 

 Bu çalışmayla içme sularında, laktozu fermente etmeyen bakteriler ile fekal indikatör olarak degerlendirilen koliform bakterilerin varlıgının araştırılması amaçlanmıştır.

 Laboratuarımıza 300 ml’lik 6 mg Thiosulfate içeren steril plastik şişelerde Kasım 2008 tarihinde getirilen 67 şebeke, 32 kaynak ve 4 kuyu suyu olmak üzere toplam 103 su numunesi koliform bakteriler ve laktozu fermente etmeyen diger bakteriler yönünden degerlendirilmek üzere analize alındı. Bu amaçla her bir örnek 100’er ml olmak üzere ayrı ayrı por büyüklügü 0.45 µm olan iki ayrı cellulose nitrate filtreleden süzüldü. Filtreler Endo Medium’a yerleştirilerek,  36±2 C0 ve 44±1 C0 de 44 ± 4 saat inkübasyona bırakıldı. Üreyen bakteriler, ilk aşamada laktozu fermente edip etmedikleri degerlendirildi ve daha sonra pasajları yapılarak identifikasyonları gerçekleştirildi.

 Toplam 103 su numunesinin 31’inde (30.09%) yalnızca koliform bakteri tespit edilirken, 9’unda (8.73%) Escherichiae coli ve koliform bakteri tespit edildi. Bunların dışında dokuzu Pseudomonas aeruginosa, dördü Acinetobacter Iwoffii, üçü Citrobacter freundii, biri Proteus mirabilis ve biri de Enterobacter gergoviae olmak üzere toplam 18 adet (17.47%) laktozu fermente etmeyen bakteri tespit edildi. Numunelerin yalnızca birinde (0.97%) koliform bakteri ve laktozu fermente etmeyen bakteri (Enterobacter gergoviae) tespit edilirken, diger 17 adet (16.5%) laktozu fermente etmeyen bakteri tespit edilen numunelerde koliform bakteri tespit edilmedi.

 Ülkemizde rutin uygulamalarda içme suları, indikatör bakteriler olarak degerlendirilen laktozu fermente eden koliform bakteriler yönünden analiz edilmektedir. Bununla birlikte aralarında halk saglıgı açısından önemli patojenlerin de bulundugu laktozu fermente etmeyen bakteriler göz ardı edilebilmektedir. Bu çalışmada koliform bakteri tespit edilmeyen 63 numunenin 17 sinde yalnızca Laktozu fermente etmeyen bakterilerin tespit edilmiş olması, içme sularında laktozu fermente etmeyen bakterilerin de göz ardı edilmemesi geregini ortaya koymaktadır.

 

 


Learning Objectives: Tıp Mikrobiyoloji