30.28 Yeni Tütün Yasasinin Üniversite Personelinin Çevresel Sigara Dumanindan Etkilenimi Ve Sigara Içme Düzeylerine Etkisinin Degerlendirilmesi

Tuesday, April 28, 2009
Sadrivaan A and B (The Hilton Istanbul Hotel )
Nuray Yesildal Düzce Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi, Turkey
Gözde Metin Düzce Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi, Turkey
Ömer Miroglu Düzce Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi, Turkey
Okan Ozturk Düzce Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi, Turkey
Ayhan Tanyeli Düzce Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi, Turkey
Fatih Ak Düzce Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi, Turkey
Sinemis Çetin Dagli Düzce Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi, Turkey
Turkiye’de tum halka acik yerlerde ve isyerlerinde sigara icilmesini yasaklayan Yeni tutun yasasi Ocak 2008’de yayimlanmis ve Haziran 2008’de yururluge girmistir.   Bu arastirmanin amaci yeni tutun yasasinin bir universitenin idari personelinin isyerinde cevresel sigara dumanindan(CSD) etkilenim ve sigara icme duzeylerine etkisini saptamaktir.
Bu kesitsel arastirma Temmuz-Agustos 2008’de yurutulmustur. Bir universitenin idari personeli olan ve sözlu onam alinan 168 katilimciya yuz yuze anket uygulanmistir. İncelenen degiskenler; isyerinde gunluk CSD etkilenim suresi(saat), isyerinde ve evde icilen sigara sayisi/gun,  cocuklarin yaninda sigara icme ve arabada sigara icmedir.
Sigara icme prevalansi kadinlarda %49.4 ve erkeklerde %50.6’dir. Isyerinde CSD etkilenim suresi ortalamasi yasa yururluge girmeden önce 3.36±0.44 saat/gun (ortalama±SH) olup yasa yururluge girdikten 2 ay sonra 1.81±0.70 saat/gun olarak saptanmistir(p<0.003). Isyerinde icilen ortalama sigara sayisi yeni yasadan önce 8.41±0.63 (ortalama±SH) olup yasanin yururluge girmesinden 2 ay sonra 7.81±0.69 (ortalama±SH)dir ve evdeki sigara icme sayisinda oldugu gibi bu azalma anlamlidir  (sirasiyla p=0.021 ve p=0.042). Arabada sigara icme yeni yasadan önce ve sonra anlamli degisim göstermemistir (sirasiyla %29.6 ve %24.5%, Mc Nemar’s p=0.50). Cocuklarin yaninda sigara icme yasadan önce %6.8 olup yasadan sonra(%9,6) hafifce artis göstermistir ancak bu artis anlamli degildir (Mc Nemar’s p=1.0).  
Yeni yasanin yururluge girmesinden sonra isyerinde CSD etkilenim ve sigara icme sayisi azalmistir. Yeni yasadan en fazla faydalananlar isyerinde sigara icmeyen personeldir. Yasanin yururluge girmesinden altı ay ve bir yil sonraki degisimlerin de incelenmesi  var olan bilgilere katkida bulunabilir.        

Learning Objectives: -Yeni Sigara yasasinın yürürlüge girmesinden 2 ay sonra üniversitenin idari personelinin çevresel sigara dumanından etkilenme düzeyine ve sigara içme düzeylerine yasanin etkisinin degerlendirilmesi