30.26 Mugla Devlet Hastanesinde Çalýþan Hemþirelerin Þiddetle Karþýlaþma Durumlarýnýn Ýncelenmesi

Tuesday, April 28, 2009
Sadrivaan A and B (The Hilton Istanbul Hotel )
Metin Picakciefe Mugla University, Turkey
Emel Igneci Mugla University, Turkey
Ayse Elibol Mugla University, Turkey
                     Mugla Devlet Hastanesinde Çalıþan Hemþirelerin Þiddetle Karþılaþma Durumlarının İncelenmesi

Amaç.Bu araþtırmada Mugla ili devlet hastanesinde çalıþan hemþirelerin sosyodemografik özellikleri ve çalıþma koþulları ile çalıþırken þiddetle karþılaþma durumları arasındaki iliþki incelenmiþtir.

Yöntem. Kesitsel, analitik tipte bir araþtırmadır. Araþtırmanın evrenini Mugla Devlet Hastanesinde çalıþan 310 hemþire oluþturmaktadır. Örnek seçimi yapılmamıþtır. Hemþirelerin tamamı araþtırmaya dâhil edilmiþtir. 268 hemþireye ulaþılmıþtır. Ulaþılabilirlik oranı %86.5’ dir. Veri araþtırmanın amacı aktarıldıktan sonra yüz yüze görüþme yöntemi kullanılarak toplanmıþtır. Verilerin analizinde SPSS 15.0 paket programı kullanılmıþtır. Veriler Fisher’in Kesin Testi ve Pearson Ki-kare Testi kullanılarak bakılmıþtır.

Bulgular. Bulgular degerlendirildiginde hemþirelerin % 85.8’inin þiddetle  karþılaþtıgı, þiddet uygulayanların %70.4’ünün hasta yakını oldugu, hemþirelerin  % 87.2’sinin sözel þiddetle karþılaþtıgı, % 71.4’ünün  fiziksel saldırı sırasında en çok vücut organı ile saldırıya ugradıkları, % 98.4’ünün  karþılaþılan fiziksel þiddet sonucu rapor almadıkları, % 81.3’ünün þiddet içeren herhangi bir olayla karþılaþma endiþesi hissettikleri ve % 92.9’unun kurum tarafından korunma önlemleri alınmadıgını düþündükleri tespit edilmiþtir.

Tartışma-Sonuç. Bu araþtırmada hemþirelerin büyük bir çogunlugunun þiddet türünden herhangi birine maruz kaldıgı bulunmuþtur. Hemþirelerin aylık ortalama gelirinin, medeni durumunun, çocuk varlıgının, çalıþtıkları birimin, toplam çalıþma ve günlük çalıþma süresinin, fazla mesai, vardiya çalıþması, gece çalıþması yapma durumunun ve þiddet içeren herhangi bir olayla karþılaþma endiþesi hissetme durumunun þiddet ile karþılaþmada etkili oldugu görülmüþtür.

            

Anahtar Kelimeler; Þiddet, iþyerinde þiddet, hemþire


Learning Objectives: