30.24 Intern Doktorlarin Beslenme Aliskanliklarinin Saptanmasina Iliskin Bir Arastirma

Tuesday, April 28, 2009
Sadrivaan A and B (The Hilton Istanbul Hotel )
Senem Divrik Gokce Ondokuz Mayis Universitesi Tip Fakultesi, Turkey
Funda Elmacioglu Ondokuz Mayis University, Turkey
Sennur Dabak Ondokuz Mayis Universitesi Tip Fakultesi, Turkey
Yildiz Peksen Ondokuz Mayis University School of Medicine, Turkey
Yeterli ve dengeli beslenme dogumdan olume kadar insan yasami boyunca, fizyolojik,  psikolojik ve sosyolojik gereksinimlerin giderilmesinde onemli bir yer tutar. Cocuklugunda dogru aliskanliklar edinememis kisilerin yetiskinliklerinde bu aliskanliklari degistirmeleri cok zor olmaktadir. Bu nedenle, bu donemde verilecek dogru beslenme aliskanligi buyuk onem tasir. Bu calismada saglikli beslenme egitimine onemli katkilari olacak intern doktorlarin beslenme aliskanliklarinin saptanmasi amaclanmistir.
Tanimlayici tipteki bu arastirma, Mart- Mayis 2005 tarihleri arasinda, Ondokuz Mayis Universitesi Tip Fakultesi Arastirma ve Uygulama Hastanesi’nde calisan 210 intern doktordan 173 (% 82.4)’ne anket formu uygulanarak yapilmistir. Verilerin istatistiksel analizinde ki-kare testi kullanilmistir.
Bu calismada intern doktorlarin % 35.8’inin ogun atlamadigi, atlayanlarin ise (%68.5) en sik sabah kahvaltisini atladigi; kahvalti yapanlarin % 42.2’sinin kantinde en sik cay ve pogaca tukettikleri, ara ogunlerde iceceklerden en sik cay-kahve (%78.0), yiyeceklerden ise en sik cikolata- gofret (%46.2) ve pasta-kek (%35.3) tukettikleri saptanmistir. Ogun atlama nedeni olarak; ogrencilerin %29.5’i zaman bulamadigini, % 13.3’u yeme istegi olmadigini, % 8.1’i de hazirlamada zorlandigini one surmustur. Intern doktorlarin beslenmeyle ilgili bilgileri      % 68.8’inin ailesinden, % 42.8’inin de orgun egitimleri sirasinda aldiklari belirlenmistir. Yine bu arastirmada; intern doktorlarin BKI’leri degerlendirildiginde; %7.1’inin zayif, % 66.9’unun normal, % 23.1’inin hafif sisman, %3.0’unun de sisman oldugu saptanmistir.

Sonuc olarak; intern doktorlarin ana ogunleri atladigi, siklikla da sabah kahvaltisini yapmadiklari ve ara ogunlerde de genellikle basit karbonhidrat agirlikli yiyecekleri tercih ettikleri; temel besin gruplarindan meyve, sebze, sut ve yogurdu ise dusuk oranda tukettikleri saptanmistir. Yemek icin en fazla kantin ve yemekhaneyi tercih ettikleri, beslenme bilgilerini de en fazla aileden aldiklari belirlenmistir. Kisilere iyi bir beslenme aliskanliginin kazandirilmasi icin, ilkogrenimle birlikte dogru, yeterli ve dengeli beslenmenin onemi anlatilmali, aileler bu konuda bilinclendirilmeli, kantin ve yemekhane gibi toplu beslenme hizmetleri veren yerler iyilestirilmelidir.

Anahtar kelimeler: Intern doktor, beslenme aliskanligi, yeterli ve dengeli beslenme


Learning Objectives: saglikli beslenme egitimine onemli katkilari olacak intern doktorlarin beslenme aliskanliklarinin saptanmasi