30.23 Ondokuz Mayis Üniversitesi Tip Fakültesi Son Sinif Ogrencilerinin Mesleki Riskler Konusundaki Bilgi Düzeyleri

Tuesday, April 28, 2009
Sadrivaan A and B (The Hilton Istanbul Hotel )
Ozlem Terzi Ondokuz Mayis University School of Medicine, Turkey
Nilden H. Arslan Ondokuz Mayis University School of Medicine, Turkey
Sevgi Canbaz Ondokuz Mayis University School of Medicine, Turkey
Yildiz Peksen Ondokuz Mayis University School of Medicine, Turkey
 Topluma saglik hizmeti sunan hekimler, bu hizmeti verirken bedensel, ruhsal ve sosyal yonden sagliklarini tehdit eden pek çok riske maruz kalmaktadir. Bu calismada Ondokuz Mayis Universitesi Tip Fakultesi (OMUTF) son sinif ogrencilerinin mesleki riskleri konusundaki bilgi duzeylerinin belirlenmesi amaclanmistir.Tanimlayici tipteki bu arastirmaya, 1-30 Mayis 2008 tarihleri arasinda, OMÜTF Hastanesinde ogrenim goren 214 son sinif ogrencisinden, arastirmaya katilmayi kabul eden 179 (%83.6) ogrenci alinmistir. Veriler ogrencilerin demografik ozellikleri, calisma saatleri, nobet tutma, sagliklarini tehdit eden riskler, risklere karsi aldiklari bireysel onlemler, kesici-delici alet yaralanmalari, is kosullarindan dolayi yasadiklari saglik sorunlari ve varsa tani konmus hastaliklari, siddete maruziyet ve psikolojik durumlari sorgulayan 34 sorudan olusan anket formu ile toplanmistir. Veriler kodlandiktan sonra  SPSS 12.0 paket programinda bilgisayara aktarilmis ve analiz edilmistir.
            Arastirmaya katilanlarin %45.3’ü kadin, 98 (%54.7)’i erkek ve yas ortalamalari 24.6 ±1.1 yil olarak bulunmustur. Arastirma grubu mesleki acidan en sik biyolojik etkenler (%84.9) nedeniyle risk altinda olduklarini ifade etmistir. Arastirmaya katilanlarin 70 (%39.1)’i risklere karsi mutlaka cesitli bireysel onlem alirken, 78 (% 43.6)’i kismen aldiklarini ifade etmislerdir. Eldiven kullanmak, el yikamak, girisimsel islemler sirasinda dikkatli olmak  en sik aldiklari onlemleridir. Ogrencilerinin 90 (%50.3)’i herhangi bir nedenle kesici-delici aletle en az bir kez yaralandigini, calisma kosullarindan dolayi % 54.1’i alt ekstremitelerde agri, 86 (% 48.0)’si bel agrisi ve  (% 40.2)’si boyun/sirt agrisi oldugunu ifade etmistir. Ogrencilerin 125 (%69.8)’i son üc ayda isiyle ilgili herhangi bir sorundan dolayi kendisini psikolojik olarak kotü hissettigini, 131 (%73.7)’i mesleki bilgi ve beceri eksiklikleri nedeniyle hata yapma endisesi yasadigini belirmistir. Son bir yilda isyerinde hasta, hasta yakinlari veya baska kisiler tarafindan sozlü ve/veya fiziksel siddete 74 (% 41.3) ogrencinin maruz kaldigi tespit edilmistir.
 OMUTF son sinif ogrencilerinin, daha meslek hayatlarinin ilk yillarinda cesitli risklerle karsilasmis olmalarina ragmen mesleki riskleri yeterince bilmedikleri ve risklere karsi gerekli bireysel koruyucu onlemleri almadiklari tespit edilmistir.


Learning Objectives: son sinif ogrencilerinin mesleki riskleri konusundaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi