30.20 Balata Üretimi Yapilan Isyerlerinde Is Sagligi Ve Güvenligi Kosullarinin Ve Asbestoz Sikliginin Arastirilmasi

Tuesday, April 28, 2009
Sadrivaan A and B (The Hilton Istanbul Hotel )
Dr. Buhara Önal Ministry of Labour and Social Security, Turkey
Dr. Selim Erkin Tan Ministry of Labour and Social Security, Turkey
Dr. Ayse Ozturk Ministry of Labour and Social Security, Turkey
Dr. Bülent Gedikli Ministry of Labour and Social Security, Turkey
Dr. Bülent Simsek Ministry of Labour and Social Security, Turkey
Dr. Emine Kaplan Ministry of Labour and Social Security, Turkey
Dr. Deniz Altaylar Ministry of Labour and Social Security, Turkey
Dr. Fikret Lami Aygun Ministry of Labour and Social Security, Turkey
Dr. Ibrahim Akkurt Cumhuriyet Üniversitesi Tip Fakültesi, Turkey
Dr. Nuri Vidinli Ministry of Labour and Social Security, Turkey
Filiz Ünal Ministry of Labour and Social Security, Turkey
T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıgı İş Saglıgı ve Güvenligi Genel Müdürlügü (İSGGM) ve İş Saglıgı ve Güvenligi Merkezi (İSGÜM) tarafından planlanan ve yürütülen proje kapsamında, balata üretimi yapılan işyerlerinde iş koşullarının asbestoz gelişimi yönünden incelenmesi, asbestoz sıklıgının araştırılması, işveren ve çalışanların konu ile ilgili egitimi amacıyla İstanbul, İzmir, Konya ve Bursa illerinde faaliyet gösteren dokuz işyerinde toplam 622 çalışan üzerinde bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Söz konusu işyerlerinde çalışma ortamındaki toz maruziyetini belirlemek amacıyla, kişisel toz toplama cihazı ile çalışanların soluma seviyesinden alınan numunelerden ortamdaki asbest lif konsantrasyon tespiti yapılmış; çalışanlara modifiye edilmiş Amerikan Toraks Dernegi (ATS) anket formu ve solunum fonksiyon testi uygulanmış ve ayrıca çalışanlara ait toplam 594 adet PA akciger radyografisi teslim alınarak ILO 2000 Uluslararası Pnömokonyoz Radyografileri Sınıflandırılması konusunda egitim almış A ve B okuyucular tarafından degerlendirilmesi saglanmıştır.

Proje sonucunda elde edilen verilerin SPSS 9.0 istatistik programı kullanılarak ve frekans ve Ki-kare analizleri yapılarak degerlendirilmesi sonucunda, çalışanların akciger radyografilerinde %21.9 asbestozla uyumlu radyolojik görünüm tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra çalışanlara uygulanan solunum fonksiyon testi sonuçlarına göre %26 oranında patoloji saptanmıştır. Proje kapsamındaki işyerlerinden alınan toz numunelerinin % 33.7’sinde toz konsantrasyonu MAK degerin üzerinde bulunmuştur. Ancak, asbestoz görülme sıklıgı ile işyeri ortamı toz ölçümleri, çalışanların işyerinde çalışma süreleri ve solunum fonksiyon testi sonuçları arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.

Sonuç olarak; asbestozu destekleyen bulguların varlıgı, proje kapsamında araştırılan işyerlerindeki çalışma ortamı ve iş koşullarının asbestoz açısından risk oluşturdugunu düşündürmektedir.

Proje sonucunda hazırlanan Araştırma Raporu ile birlikte ileri tetkik yaptırılması gereken çalışanların listeleri işverenlere iletilmiş, ayrıca asbest ve asbeste baglı meslek hastalıkları konusunda işverenlere ve iş saglıgı güvenligi profesyonellerine egitimler verilmiş, ayrıca çalışanlara konuyla ilgili olarak hazırlanan broşürler dagıtılmıştır.


Learning Objectives: Get information related to asbestos Learn health risks of asbestos Know preventive actions

Sub-Theme: Environmental and Occupational Health