30.19 Ulusal Pnömokonyoz Önleme Eylem Plani

Tuesday, April 28, 2009
Sadrivaan A and B (The Hilton Istanbul Hotel )
Dr. Buhara Önal Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, Turkey
Mehmet Berk Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, Turkey
Dr. Rana Guven Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, Turkey
Uluslararası Çalışma Örgütü (UÇÖ) ile Dünya Saglık Örgütü (DSÖ) İş Saglıgı Ortak Komitesinin 2003 yılındaki 13. oturumunda; silikoz ve asbestle ilişkili hastalıkların yok edilmesinin, gelecekteki UÇÖ/DSÖ işbirliginin öncelikli çalışma alanı olarak belirlenmesine karar verilmiştir. Bu kararlar dogrultusunda, tüm dünyada önemli bir iş saglıgı sorunu olan silikozun önlenmesi ve yok edilmesi için ülkelerin ulusal düzeyde eylem programları hazırlamalarına yardımcı olmak amacıyla uluslararası teknik işbirligi programı olarak “Küresel Silikoz Önleme Programı” açıklanmıştır.

 

Söz konusu Programın hedefleri, silikoz insidans hızlarını 2015’e kadar önemli derecede azaltmak ve 2030’a kadar silikozu yok etmek için uzun vadede geniş bir uluslararası işbirligi oluşturmak olarak ortaya konmuştur.

 

Bu hedeflere ulaşmak için gerekli araçlar da; endüstrileşmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler ve uluslararası kuruluşlar arasında uzun süreli etkin işbirligini katalize etmek; silikozu yok etmek için Ulusal Eylem Programlarının kurulmasını ve Ulusal Eylem Planları oluşturulmasını desteklemek; ülkelerin Ulusal Eylem Programlarının geliştirilmesi ve uygulanmasını destekleyerek teknik yardım saglamak şeklinde belirlenmiştir.

 Dünyada yaşanan bu gelişmeler karşısında ülkemizde de konuyla ilgili olarak harekete geçilerek UÇÖ/DSÖ İş Saglıgı Ortak Komitesinin kararları ile uyumlu bir şekilde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıgı İş Saglıgı ve Güvenligi Genel Müdürlügünce hazırlanan “Ulusal Pnömokonyoz Önleme Eylem Planı” taslagı, Tozla Mücadele Komisyonu’na sunulmuş ve Komisyonun 7 Aralık 2006 tarihli toplantısında onaylanarak yürürlüge girmiştir.

 Söz konusu Eylem Planının kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri ayrıntılı olarak belirlenmiştir.

 

2008 yılına kadar belirlenen kısa vadeli hedefler arasında, “İş Saglıgı ve Güvenligi Genel Müdürlügü bünyesinde Pnömokonyoz İzleme Biriminin kurulma çalışmalarının başlatılması” da yer almaktadır. Bu hedef dogrultusunda kurulan Pnömokonyoz İzleme Birimi; ilgili mevzuat geregi yürütülmesi gereken ve Ulusal Pnömokonyoz Önleme Eylem Planında belirlenen hedeflerin yerine getirilmesi için yapılması gereken çalışmaların planlanması, yürütülmesi ve izlenmesi ile yükümlü olup gerekli çalışmalar başlatılmıştır.


Learning Objectives: Recognize one of the important occupational diseases Learn National Action Plan on Pneumoconiosis Know aim and implementation of The Plan

Sub-Theme: Environmental and Occupational Health