30.18 Malatya İl Merkezinde Yaşayan 2-5 Yaş Grubu Çocuklarda Annelerinden Şiddet Görme Düzeyi

Tuesday, April 28, 2009
Sadrivaan A and B (The Hilton Istanbul Hotel )
Mehtap Omaç Inönü Üniversitesi Tip Fakültesi, Turkey
Leyla Karaoðlu Inönü Üniversitesi Tip Fakültesi, Turkey
Elvan Turkol Inönü Üniversitesi Tip Fakültesi, Turkey
Güray Özen Inönü Üniversitesi Tip Fakültesi, Turkey
 

AMAÇ: Çocuga yönelik aile içi şiddet dünyada yaygın olarak görülen önemli bir halk saglıgı ve sosyal sorundur. Bu araştırmada, Malatya il merkezinde yaşayan annelerin çocuklarına uyguladıkları fiziksel ve psikolojik şiddet sıklıgının ve ilişkili faktörlerin saptanması amaçlanmıştır.

 

METHOD:

Araştırma kesitsel tiptedir. Tabakalı nufusa orantılı küme örnekleme yöntemiyle seçilen 30 kümede 531 kadınla yüzyüze görüşülerek veriler toplanmıştır. Çocuga yönelik şiddet sorularını içeren anket, ISPCAN tarafından hazırlanmış çocuk istismarı tarama formundan yararlanılarak oluşturulmuştur. 2-5 yaş arasında birden fazla tüm çocukların verisi toplandıgından bu araştırma 552 çocugun verilerini içermektedir. Veriler SPSS 11.0 paket programında analiz edilmiştir. Analizlerde ki-kare testi kullanılmıştır.

 

BULGULAR:

Araştırmaya katılan annelerin yaş ortalaması 30,22±5,60’ dır. Annelerin %92,6’ sı ev hanımıdır, %60.5’ i ilkögretim mezunudur. Araştırmaya katılan ailelerin ortalama aylık gelirleri 808 ytl’ dir. Ailelerin %28,5’ i geniş aile yapısındadır. Çocukların yaş ortalaması 3,44±0,93’ tür. Çocukların %52’ si kızdır. Son bir yıl içinde annelerinden en az bir kez psikolojik şiddet gören çocukların sıklıgı %93,1, fiziksel şiddet gören çocukların sıklıgı %81,2’ dir. En çok bildirilen fiziksel şiddet, elle popoya vurma (%48,6), yüze ve enseye vurma (%45,3) ve sarsmadır (%44,6). En çok bildirilen psikolojik şiddet türleri azarlama- bagırma (%87,3), konuşmayı reddetme (% 46,4), terk etme ile tehdittir (%34,1). Fiziksel şiddet çocugun yaşı, hanedeki kişi sayısı ve aile tipi ile anlamlı bulunmuştur (P<0.05). Çocugun yaşı arttıkça, hanedeki kişi sayısı azaldıkça ve çekirdek ailede fiziksel şiddet sıklıgının arttıgı gözlenmiştir. Psikolojik şiddet ise gelir düzeyi ile ilişkili bulunmuştur.

Geliri giderinden fazla olanlarda psikolojik şiddet en az düzeyde görülmüştür (P<0.05).

 

SONUÇ

Araştırmada anneden çocuga yönelik fiziksel ve psikolojik şiddet düzeyinin çok yüksek oldugu gözlenmiştir. Bu bulgu toplumumuzdaki yaygın aile içi şiddetin nesiller boyu sürekliligini açıklamaktadır.

 

 

                                                                                                                                           


Learning Objectives: 1.Çocuğa yönelik şiddet aile içi şiddetin bir kompenentidir ve tüm dünyada yaygın olarak görülmektedir. 2.Çocuğun yaşı, cinsiyeti, ailenin eğiitimi, geliri çocuğa ilişkin şiddetle ilgili olarak literatürde yer almaktadır. 3.Malatya il merkezinde yaşayan 2-5 yaş çocukların büyük çoğunluğunun annelerinden fiziksel ve psikolojik şiddet gördüğü saptanmıştır.