30.09 Hemsirelik Bölümü I. Ve IV. Sinif ögrencilerinin Yaslılık Ve Yaşlanmaya Iliskin Düşünce Ve Görüşlerinin Değerlendirilmesi

Tuesday, April 28, 2009
Sadrivaan A and B (The Hilton Istanbul Hotel )
Hülya Kulakçı Hacettepe University, Turkey

Giriþ: Bu çalıþma, hemþire adaylarının düþünce ve görüþlerinin, ayrıca egitimleri sırasında yaþlı ve yaþlılıga yönelik edindikleri bilgi ve deneyimlerinin meslege baþladıktan sonra özellikle yaþlılara yönelik hizmet sunumlarında etkili olabilecegi düþüncesiyle, hemþirelik bölümü ögrencilerinin yaþlılık ve yaþlanmaya iliþkin düþünce ve görüþlerini degerlendirmek amacıyla yapılmıþtır.

Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu çalıþmanın evrenini, Hacettepe Üniversitesi Saglık Bilimleri Fakültesi Hemþirelik Bölümü, 2007-2008 Egitim-Ögretim yılında ögrenim gören 1. ve 4. sınıf hemþirelik ögrencileri oluþturmaktadır. Örneklem seçimi yapılmadan evrenin tamamına (1. sınıflarda 102, 4. sınıflarda 110 olmak üzere toplam 212 ögrenci) ulaþılması planlanmıþ olup, 1. sınıf ögrencilerinin %61.8’ine (n=63), 4. sınıf ögrencilerinin ise %77.3’üne (n=85) ulaþılmıþtır.  

Bulgular: 1. sınıf ögrencilerinin %88.9’unun (n=56), 4. sınıf ögrencilerinin ise %67.1’inin (n=57) ailesinde ya da akrabalarında 65 yaþ ve üzeri yaþlı bulunmaktadır. 1. sınıf ögrencilerinin %28.6’sı (n=16), 4. sınıf ögrencilerinin ise %36.3’ü (n=29) yaþlıyı sadece yaþ olarak tanımlarken; 1. sınıf ögrencilerinin %8.9’u (n=5) yaþlılıgı olumlu ifadelerle tanımlamıþ olup, %58.9’u (n=33) olumsuz tanımlamalarda bulunmuþtur. Bu oranlar 4. sınıf ögrencilerinde sırası ile %16.3 (n=13) ve %47.4 (n=38)’tür. “İnsan yaþlandıkça çocuklaþır, küskünleþir, asabi, kavgacı ve alıngan olur” (p=0.026),  Yaþlı insan evinde oturmalı, sakin bir yaþam sürdürmelidir” (p=0.008) ve “Yaþlı için en uygunu kendi evinde yaþamasıdır” (p=0.032) önermelerine katılma oranları açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiþtir.Sonuç ve Öneriler: Hemþirelik ögrencileri, sadece klinik uygulamalarda degil mezun olduktan sonra da çok sayıda yaþlıya bakım hizmeti sagladıgı için önemli bir grubu oluþturmaktadır. Bu nedenle, hemþirelik egitim müfredatı ve hemþirelik egitimi veren kurumlar hemþirelik ögrencilerinin yaþlanma ve yaþlılıga yönelik olumlu tutumlar geliþtirmelerinde önemli rol oynayabilirler.

Anahtar Kelimeler: Hemþirelik Ögrencileri, Yaþlılık, Tutum


Learning Objectives: Describe the nursing studens' attitudes toward to elder

Sub-Theme: The role of continuing education in health care development