150.11 Veterinary public health and food safety

Thursday, April 30, 2009
Sadrivaan A and B (The Hilton Istanbul Hotel )
a. Serpen Veterinary Association, Turkey
N. Yaman Refik Saydam National Hygiene Center, Turkey
H. Dede The Municipality of Ankara, Turkey, Turkey
Veteriner Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliğinin Önemi

Veteriner halk sağlığı, genel halk sağlığı içerisinde insan verimliliğini ve yaşam kalitesini arttıran, hayatı koruyan, hastalıkları önleyen, veteriner hekimlik sanatı ve uygulama çabalarıdır. Diğer bir ifade ile “Veteriner halk sağlığı” toplum sağlığına en önemli kaynak ve katkıyı sağlayan  halk sağlığı bileşenidir. Nitekim  bir çok insan ve veteriner tıbbından bilim adamı uzun yıllar “Tek Tıp Tek Sağlık” ifadesini kullanmışlar, bugün konsept olarak algılanmaktadır.Geçmişten günümüze kadar yaşanan uzun tarihi süreç’e göz attığımızda tıbbın farklı bu iki disiplin alanının faaliyetleri daima birbirine paralel ve toplum sağlığına katkıda bulunduğunu,veteriner tıp biliminin araştırma çalışmalarının insan sağlığının geliştirilmesinde çok önemli bir yere sahip olduğunu görüyoruz.

Veteriner Halk sağlığının en önemli bölümünü oluşturan zoonozlar, geride bıraktığımız 10 yıl içerisinde insanlarda ortaya çıkan hastalıkların %75 inin herhangi bir hayvandan ya da ürünlerinden bulaşan patojenlerden kaynaklandığı, çoğunun geniş bir alana yayılabilir ve uluslar arası bir soruna yol açabilir nitelikte olduğu görülmektedir. Diğer yandan DSÖ, ülkeler arası seyahat eden insanlara aşılanmalarını önerdiği 50 hastalıktan 30’unun zoonozlardan oluştuğu görülmektedir. Zoonozları diğer enfeksiyonlardan farklı  kılan diğer bir özelliği de insanın yanında hayvan, hayvan ürünleri ve hayvan artıklarıdır. Hayvansal Gıdaların, canlı hayvan aşamasından başlayan ve özellikle saklanması, ambalajlanması depolanması ve pazarlanması noktasına kadar her aşamada takip edilme ihtiyacı duyma özelliğinde olmalarıdır.

Ülkemizin hacmi, kültürel yapısı, gelişmişlik düzeyi, dünyadaki konumu ve iklimsel yapısı gibi özellikleri itibarı ile Veteriner Halk Sağlığı ve gıda güvenliği yönünden irdelenmesi gerekmektedir. Yapılacak bu çalışma dünyadaki birçok ülkeye de örnek oluşturacaktır.


Learning Objectives: 1. To provide notice to the Veterinary public health on general public 2. showing the importance of increase in zoonotic diseases in Turkey, the principle solutions to take attraction into zoonotic diseases 3. Comperative studies between general and zoonotic diseases indicate an obvius increase in zoonotic diseases

Sub-Theme: Veterinary public health & food safety