30.15 Küresel Isinma Halk Sagligina Tehdit Mi? Halkin Bilinçlendirilmesi Ve Sagliga Etkilerinin Azaltilmasinda Hükümetlere Düsen Görevler

Tuesday, April 28, 2009
Sadrivaan A and B (The Hilton Istanbul Hotel )
Bilge Topuksak Hacettepe University, Turkey
Sevket Kalanlar Tarim Ve Köyisleri Bakanligi
 

Giriş ve amaç ;  Küresel ısınmanın etkisi ile önümüzdeki 100 yılda sıcaklıgın kötümser tahminlere göre 5,8C° artacagı IPCC’nin raporunda yer almaktadır. Sıcaklık degişimine en önemli etken atmosferdeki CO2 miktarıdır. İklim degişikligi insan yaşamı ve çevresi için giderek artan bir tehdit haline gelmekte ve dogrudan ve dolaylı etkileri ortaya çıkmaktadır. Bu etkilerin büyük salgınlara ve yetersiz kalitesiz su ve gıda nedeniyle büyük göçlere sebebiyet verecegi makalede ele alınmakta halkın bilinçlendirilmesi açısından ve küresel ısınmanın halk saglıgına etkilerinin azaltılması açısından hükümetlere düşen görevler tartışılmaktadır.

 

Gereç ve yöntem: Çalışmada WHO başta olmak üzere küresel ısınma ve hak saglıgı açısından araştırmalar yapan çeşitli kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri ile üniversitelerin bilimsel çalışmaları küresel ısınma konusunda oluşturulan senaryolar ve haritalar ile hükümetlerin almış oldukları tedbirler incelenmiş ve SWOT analizi yöntemi kullanılmıştır.

 

Bulgular :  Küresel ısınmanın halk saglıgına etkileri; gıda üretiminde yaşanacak problemler bazı hastalık ve mikroplar yaşam alanlarının genişlemesi seller ve fırtınalar sonrası oluşabilecek hastalık ve salgınlar bazı hastalık yayan etmenlerin popülasyonlarında meydana gelecek artışlar halk saglıgına tehdit olarak karşımıza çıkacaktır. IPCC’nin küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için tüm hükümetlerin ortak hareket etmesi gerektigini uyarısına ragmen hükümetlerin eylem incelenen planlarında halk saglıgını içeren tedbirleri almadıkları ve planlamadıkları belirlenmiştir. Küresel ısınmanın bulaşıcı hastalıkların yayılmasına etkisinin mücadele edilmesi gereken çok karmaşık ve önemli bir durum oldugu hükümetler nezdinde kabul görmemektedir. İklim degişikliginin yol açtıgı saglık sorunlarıyla ilgili verilerin sınırlı olmasından dolayı hükümetlerin küresel ısınmanın saglıga etkisiyle ilgili çalışmalar yapması, halkın bilinçlendirilmesini saglaması, saglıga etkilerinin azaltılması için tedbirler alması ve saglık politikalarında degişim gerektigi belirlenmiştir.

 

Sonuç :  Bilimsel ve teknik gerçekler nezdinde küresel ısınmanın halk saglıgına dolaylı ve direkt etkilerinin bir tehdit unsuru olarak ele alınması ve halkın bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bu baglamda hükümetler yavaş hareket etmekte ve gereken hassasiyeti göstermemektedir.

 

 

Anahtar kelimeler: Küresel Isınma, Halk Saglıgı, Halkın Bilinçlendirilmesi, hükümetlere düşen görevler


Learning Objectives: assessing and defining global environmental changes

Sub-Theme: Health effects of global environmental changes