Gereç ve yöntem: Araştırmanın evrenini, 2007-2008 egitim-ögretim yılında Hacettepe Üniversitesi Saglık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümüne kayıtlı hemşire ögrenciler oluşturmuştur. Çalışmada anket yöntemi uygulanmıştır. Hemşire ögrencilerin TAT uygulamalarının hemşirelik egitiminde yer almasına ilişkin görüş ve düşünceleri incelenmiştir.
Bulgular: Hemşire ögrencilerin %90’ı tıbbi tedavinin yanında destekleyici olarak TAT uygulamaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istediklerini belirtmişlerdir. Hemşire ögrenciler mevcut tıp uygulamaları ile TAT uygulamalarının tamamen bütünleşmesi gerektigine inanmaktadır (%80). Ögrencilerin %52’si saglık profesyonellerinin hastalarına TAT yöntemlerini tıbbi tedavide önerebilmesi gerektigini düşünmektedir. Hemşire ögrencilerin % 54’ü TAT uygulamalarını toplum saglıgı için bir tehdit olarak görmedigini belirtmekte ve TAT uygulamalarının Hemşirelik müfredatında yer alması gerektigine inanmaktadır (%58).
Sonuç: TAT yaklaşımlarının hemşirelige ve hemşirelik egitimine entegre olması bu tür uygulamaların dikkatli planlanmasını gerekli kılabilecektir. Hemşire ögrencilerin mezuniyet öncesi lisans egitimlerinin bir parçası olarak TAT yöntemlerinin yarar, zarar ve güvenilirligi hakkında egitilmeleri önerilebilir. TAT yöntemlerini hasta bakımında hasta sorularına cevap verebilmek ve hemşire ögrencileri cevap vermeye yeterli hale getirilebilmesi ve bu yöntemlerin hemşirelik müfredatına entegre edilmesi önemli olabilecektir.
Anahtar kelimeler: Tamamlayıcı ve Alternatif Terapi Yöntemleri, Hemşirelik egitimi,
Learning Objectives: assessing and defining complementary and alternative therapies in nursing education
Sub-Theme: Reforming public health education