30.14 Saglık Gelisiminde Yeni Bir açılım: TAT Uygulamaları Hemşirelik Egitiminde Yer Alabilir Mi?

Tuesday, April 28, 2009
Sadrivaan A and B (The Hilton Istanbul Hotel )
Gülümser Kublay Hacettepe University
Bilge Topuksak Hacettepe University, Turkey
Giriş ve amaç: Bilimsel çevrede TAT yöntemlerinin kabullenilmesi Amerikan Ulusal Saglık Enstitüsü TAT yöntemleri araştırmaları Ulusal Merkezinin (American National Institutes of Health, National Center for Complementary and Alternative Medicine) kurulmasıyla daha da artmıştır. TAT’ın tüm dünyada giderek artan oranda saglık profesyonelleri tarafından kullanımı bu terapileri hemşirelik egitimine dahil etme tartışmalarına sebep olmaktadır. TAT yöntemleri için artan toplum ilgisi, egiticileri Amerika ve İngiltere başta olmak üzere hemşirelik ve Tıp lisans egitiminde TAT yöntemlerini egitim programlarına dahil etmeye yönlendirmektedir.  Bu makalede bireylerin saglıklarının gelişimi açısından TAT uygulamalarının egitimde reform niteligi taşıyabilme durumu ele alınmıştır.

 Gereç ve yöntem: Araştırmanın evrenini, 2007-2008 egitim-ögretim yılında Hacettepe Üniversitesi Saglık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümüne kayıtlı hemşire ögrenciler oluşturmuştur. Çalışmada anket yöntemi uygulanmıştır. Hemşire ögrencilerin TAT uygulamalarının hemşirelik egitiminde yer almasına ilişkin görüş ve düşünceleri incelenmiştir.

 Bulgular: Hemşire ögrencilerin %90’ı tıbbi tedavinin yanında destekleyici olarak TAT uygulamaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istediklerini belirtmişlerdir.  Hemşire ögrenciler mevcut tıp uygulamaları ile TAT uygulamalarının tamamen bütünleşmesi gerektigine inanmaktadır (%80). Ögrencilerin %52’si saglık profesyonellerinin hastalarına TAT yöntemlerini tıbbi tedavide önerebilmesi gerektigini düşünmektedir.  Hemşire ögrencilerin % 54’ü TAT uygulamalarını toplum saglıgı için bir tehdit olarak görmedigini belirtmekte ve TAT uygulamalarının Hemşirelik müfredatında yer alması gerektigine inanmaktadır (%58).

 Sonuç: TAT yaklaşımlarının hemşirelige ve hemşirelik egitimine entegre olması bu tür uygulamaların dikkatli planlanmasını gerekli kılabilecektir. Hemşire ögrencilerin mezuniyet öncesi lisans egitimlerinin bir parçası olarak TAT yöntemlerinin yarar, zarar ve güvenilirligi hakkında egitilmeleri önerilebilir. TAT yöntemlerini hasta bakımında hasta sorularına cevap verebilmek ve hemşire ögrencileri cevap vermeye yeterli hale getirilebilmesi ve bu yöntemlerin hemşirelik müfredatına entegre edilmesi önemli olabilecektir.

 Anahtar kelimeler: Tamamlayıcı ve Alternatif Terapi Yöntemleri, Hemşirelik egitimi,


Learning Objectives: assessing and defining complementary and alternative therapies in nursing education

Sub-Theme: Reforming public health education