30.12 Saglik Ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk: Saglik Temali Sosyal Sorumluluk Kampanyalari Uzerine Bir Degerlendirme

Tuesday, April 28, 2009
Sadrivaan A and B (The Hilton Istanbul Hotel )
Deniz Sezgin Emuler Ankara University, Faculty of Communication, Turkey
Deniz SEZGİN EMÜLER, Ögretim Görevlisi, Ankara Üniversitesi, İletişim Fakültesi,  Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Cebeci Ankara, dsezgin@media.ankara.edu.tr, 0312 319 77 14/250, on yedi yıllık özel sektörde ve üniversitede iş tecrübesi, doktora tezi bitirme aşaması; iletişim, medya, halkla ilişkiler, reklam, saglık ve saglık iletişimi.

 

 

Saglık ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk: Saglık Temalı Sosyal Sorumluluk Kampanyaları Üzerine Bir Degerlendirme

 

Bu çalışma, ticari işletmelerin içinde bulundukları toplumu, halk saglıgı konusunda, kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı aracılıgı ile bilinçlendirmek amacıyla gerçekleştirdikleri faaliyetlere vurgu yapmaktadır.

Çagımızın degişen koşulları içinde, halkla ilişkilerin sosyal sorumluluk anlayışı hem toplum hem de işletmeler açısından gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Toplumların beklentilerinin degişmesi, işletmelerin çevreyle iç içe yaşamaları gibi etkenler, sosyal sorumluluk anlayışı ile hareket etmek konusunda, işletmelere itici güç olmaktadır. Günümüzde işletmeler, yalnızca kâr elde etmeye yönelik ürün ve hizmet üreten kuruluşlar olarak degil, aynı zamanda meşruiyetlerini de korumak üzere, toplumlara karşı sorumluluk taşımaları gerektigi düşüncesi ile hareket etmektedir. Kısacası, günümüzdeki ticari koşullar, şirketleri yalnızca kendi çıkarlarını degil, toplumun çıkarlarını da gözetmeye zorlamaktadır.

Bu çalışmanın genel amacı, sosyal sorumluluk anlayışı ile hazırlanmış saglık temalı kampanyalara odaklanmaktır. Bu çerçevede, çalışma saglık temalı kurumsal sosyal sorumluluk kampanyalarını içerik çözümlemesi yöntemiyle incelemeyi amaçlamaktadır. Amaç dogrultusunda, Türkiye’de son bir yıl içinde kitle iletişim araçlarında yer alan ve ticari işletmeler tarafından desteklenen, saglık temalı sosyal sorumluluk kampanyalar, nitel araştırma yöntemleriyle çözümlenecektir.

Sonuç olarak, Türkiye’de, halkın saglık konusunda bilinçlendirilmesine yönelik, henüz yeni olan, ancak sayıları gün geçtikçe artan saglık temalı, sosyal sorumluluk kampanyalarına dikkat çekerek, bu alana yönelik faaliyetlerin halk saglıgı açısından verim ve öneminin vurgulanması amaçlanmaktadır.


Learning Objectives: 1. Ticari işletmelerin içinde bulundukları toplumu, halk sağlığı konusunda, kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı aracılığı ile bilinçlendirmek amacıyla gerçekleştirdikleri faaliyetleri tanımak ve değerlendirmek. 2. Toplumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerinde kullanılan, iletişim araçları ve yöntemlerini tanımak. 3. Halkın sağlık konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla, yeni faaliyetler yapılması için yeni fikirler yaratmaya çalışmak.

Sub-Theme: The role of the private sector: Corporate Social Responsibility