30.07 Turgut Ozal Tip Merkezınde Calisanlarin Hasta Bina Sendromu Konusunda Tutum Ve Sikayetleri (Bir subjektif degerlendirme)

Tuesday, April 28, 2009
Sadrivaan A and B (The Hilton Istanbul Hotel )
Rukuye Aylaz Inonu University, Turkey
Gulsen Gunes Inonu University, Turkey
Erkan Pehlivan Tip Fakültesi Saglik Bilimleri Enstitüsü, Turkey
Giris ve Amac
Hasta bina sendromu (HBS); bireylerin yasamlarinin bir bölümünü geçirdikleri iç ortam atmosferinde hava soluması ile karakterize semptomlarla ortaya çikabilen bir hastalik tablosudur. Bu tür binalarda çalıþanlar yogun olarak þikayetçi olmakla birlikte, henüz bu konuyla ilgili araþtırma verileri ülkemizde çok az sayıdadır. Halbuki konu, çalıþanın sagligi yaninda is doyumu ve verimliligini de etkilediginden önem arz etmektedir.

Bu araþtırmada;  çalıþanların HBS’na iliþkin algılama düzeyleri ve þikayetleri; konu için geliþtirilmiþ tutum ölçekleri kullanılarak yaptıkları  subjektif degerlendirmeler, cinsiyete ve  çalıþma alanında dogal ıþıgın olup olmamasına göre tanımlanması amaçlanmıþtır.

Gereç ve Yöntem

T.Ö.T.M’nde çalisan 2092 kiþiden mesleklere göre tabakalı küme örnekleme yöntemi ile  rastgele (randomize) seçilen  489 kisi arastirmanin örneklemini oluþturmuþtur. Bu çalıþma tanimlayici tipte bir araþtırma olup, London Hazards Centre, Interchanges Studios  adli anketin Türkçe’ye tercüme edilmis seklinden yararlanilarak uygulanmistir. Arastirma Nisan-Mayis 2008 tarihleri arasinda   deneklerle bire bir görüþülerek yapılmıþtır. Elde edilen veriler SPSS programında  degerlendirilmiþ, verilerin analizinde  t testi  kullanilmıþtır.

 Bulgular: Araþtırmaya katılanların %60.3’ü bayan, % 39.7’si erkektir. Çalıþanların %37.0’ı havalandırmayı yetersiz ve %46.8’i ise hastane ortamını gürültülü bulduklarını belirtmiþlerdir. Bireylerin cinsiyete göre iþ ortamına ait kiþisel degerlendirmelerinden; hava giriþi az, gereginden çok havalandırma, fazla kuru, fazla rutubet, havasız, kapalı, hoþ olmaya koku, gibi konuların da kadınların erkeklerden daha fazla yakındıkları tespit edilmiþ ve fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuþtur. Saglıgı bozan semptomlar ile çalıþılan birimlerdeki dogal ıþıgın varlıgı arasındaki iliþki incelendiginde; kuru ve acıyan bogaz,  kolda kaþınma, gögüste agrı þeklindeki þikayetlerin istatistiksel olarak fark yarattıgı  tespit edilmiþtir (p<0.05).

Sonuç: Hastanede havalandırma ve gürültü sorunu en çok yakınılan özelliktir. Saglıgı bozan semptomlar en çok bayanlar tarafından ifade edilmektedir. Dogal ıþıgın olmadıgı ortamlarda semptomlar daha fazladır. Çalıþanların semptomlarını sorgulayan aynı zamanda ölçümlerin de yapılacagı daha ileri çalıþmaların yapılması ve gerekli önlemlerin alınması önerilebilir.


Learning Objectives: 1)HBS'na ilişkin subjektif değerlendirmelerin cinsiyetler arasındaki farkını açıklamak 2)HBSna ilişkin semptomları değerlendirmek 3)Doğal ışığın olup olmamasına göre semptomları değerlendirmek

Sub-Theme: Environmental and Occupational Health