30.05 The Evaluation of Government Elemantry Schools in Terms of Physical Activity Facilities in Malatya

Tuesday, April 28, 2009
Sadrivaan A and B (The Hilton Istanbul Hotel )
M. Genc, Prof.Dr.;, perso Inonu University, Turkey
Malatya Kent Merkezindeki İlkögretim Okullarının Fizik Aktivite Olanakları Yönünden Degerlendirilmesi
Genc M*, Sahin T**
*Prof.Dr.Metin GENÇ, MD.: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Saglıgı A.D.Malatya-Turkey
Address: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Saglıgı A.D. Kampus-Malatya-Türkiye
mgenc@inonu.edu.tr    +90 422 3410142
Interesting area: school health and chronic diseases

 ** Tolga ŞAHİN, MD.: Beydagı State Hospital Malatya-Turkey drtolgas@hotmail.com

 

AMAÇ: Malatya kent merkezindeki ilkögretim okullarını fizik aktivite olanakları yönünden degerlendirmek ve yetkililere önerilerde bulunmaktır.  

YÖNTEM: Malatya kentinde yer alan 65 ilkögretim okulunun tümü 2007 yılında ziyaret edilerek okul müdürlerinden bilgi toplanmıştır. Bilgi formu  MEB mevzuatı ve CDC  tarafından geliştirilen SHI (School Health Index)’e  dayanılarak geliştirilmiştir.BULGULAR ve TARTIŞMA: Sadece 14 okulda (%21.5) kapalı beden egitimi dersi salonu yeterli ölçüdedir. Ayrı bir bina olarak kapalı spor salonu sadece bir  okulda bulunmaktadır. Koridor genişligi okulların %78.5’inde, okul bahçesi alanı %48’inde yeterli ölçüdedir. Okulların 53’ünün (%81,5) bahçesinde voleybol diregi,  52’sinde (%80) basketbol potası bulunmaktadır. Teneffüslerde okuma etkinligi gibi hareketleri kısıtlayan etkinlikler iki okulda (%3) uygulanırken, 46 okulda (%70,8) hiç uygulanmamakta ve 17 okulda (%26,2) bazen uygulanmaktadır. Ögrenciyi beden egitimi dersine sokmama, teneffüse çıkarmama gibi hareketi kısıtlayıcı ceza uygulamaları sadece bir okulda (%1,5) bazen yapılırken, 64 okulda (%98,5) hiç uygulanmamaktadır. Beden egitimi dersleri,  49 okulda (%75,4) sıcak, soguk ve yagmurlu havalarda da mutlaka yapılmaktadır. “Ders saatinin en az yarısında ögrencilerin aktif beden hareketleri yapması” 52 okulda (%80) saglanmaktadır. Okulların dörtte üçünün en az bir okul takımı olmasına karşın, tüm ögrencilerin sadece %2,7’sinin lisanslı sporcu oluşu, herkes için spor hedefinden hayli uzakta olundugunu  gösterebilir.
SONUÇ ve ÖNERİLER: Ortalama sınıf mevcudunun 52 oldugu (OECD ortalaması 22) gerçegi karşısında okul yöneticileri, birinci önceligin fizik aktivite altyapısı iyileştirmelerine  degil yeni derslikler yapılmasına verilmesini savunmaktadır.  Tesis yatırımı yönünden en ekonomik çözüm olarak atletizmin teşviki ve her ögrencinin ilgi ve yetenegine göre bir spor dalıyla lisans çıkaracak düzeyde ilgilenmesinin MEB hedeflerine konması önerilmektedir.

 


Learning Objectives: 1-Evaluate the government elementary schools in the center of Malatya, in terms of some physical activity facilities 2-Make suggestions for authorities.