30.02 Toplum Katilimi ÇaliŞmasi: Bir Örnek

Tuesday, April 28, 2009
Sadrivaan A and B (The Hilton Istanbul Hotel )
Handan Zincir Ericyes Üniversitesi Atatürk Saglık Yüksekokulu, Turkey
Toplum katılımı, bireyler ve ailelerin, kendileri ve toplumun saglıgı, refahı için sorumluluk üstlenmesi ve katkıda bulunmalarıdır. 2000 yılı ve sonrasında herkes için saglıga ulaşma eyleminin şartları arasında “halk katılımı” ve “kendi kendine yardım” vurgulanmıştır. Böylece, halk katılımı, alınan kararların saglamlıgını, uzlaşılabilirligini ve uygulanabilirligini artırır. Bu nedenle, toplumu etkileyebilme gücüne sahip olan, bölgenin resmi ve resmi olmayan liderleri ile gönüllü insanları bir araya getirecek bir çalışma planlanmıştır

Çalışma bölgesi olarak, Erciyes Üniversitesi Saglık, Egitim ve Araştırma Bölgesi içinde bulunan sosyo-ekonomik düzeyi düşük,  dogu bölgelerinden diger bölgelere göre daha hızlı göç alan, nüfusu 20645 olan Eskişehir Selçuklu Mahallesi seçilmiştir. Bu bölgenin sosyo-demografik özellikleri ise, ebeveynlerin büyük çogunlugu ilkokul ve ortaokul mezunudur. Erkeklerin hemen hemen tamamı asgari ücretle fabrikalarda veya vasıfsız işçi olarak çalışmaktadır. Kadınların hepsi ev kadınıdır. Saglık ocagı kayıtlarına göre ilk evlenme yaş ortalaması 19 ve ilk gebelik yaş ortalaması 20’dir. Ortalama dogum sayısı 4 ve üzeridir. Bölge jandarma komutanlıgından alınan verilerde, 2003- 2007 tarihleri arasında 18 yaş ve altındaki bireylerde kasten adam yaralama %40, aileye kötü davranma %12, hırsızlık %31 oldugu tespit edilmiştir. 80 aile ile yapılan görüşmeler sonucunda da, yetersiz alt yapı, çevre kirliligi, kronik (hipertansiyon) ve bulaşıcı hastalıklar (enterit), kadınların egitim düzeyinin düşük olması, aşırı dogurganlık, çocuklarda madde kullanımı, suç işleme oranın fazlalıgı, aile içi şiddet gibi sorunlar belirlenmiştir.

Öncelikli olarak, halk saglıgı hemşireligi ögretim görevlileri öncülügünde, liderler, gönüllüler ile görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerin sonunda, toplam 21 kişi ile bir grup oluşturulmuştur. Toplumun, saglık düzeyinin belirlenmesi, etkili olan faktörlerin, sorun ve gereksinimlerin saptanması, önceliklerin sıralanması için ilk olarak 5 şubat 2008 tarihinde bir toplantı gerçekleştirildi. Bunun devamında konu ile ilgili 4 toplantı daha yapıldı.  Sorunlarda öncelikler belirlendi ve faaliyet planı hazırlandı.  

İlk olarak, çöp ve hijyen konusu ele alınmıştır. Bunun için egitim, malzeme temini ve sektörler arası işbirligi olmak üzere üç ana başlıkta eylem planı yapılmıştır. 


Learning Objectives: Handan ZİNCİR*, Zeliha KAYA*, Selma DİNÇ*, Betül KOCATÜRK*, E. Ümit SEVİĞ *

Sub-Theme: Successful partnerships between academia and practice